Pultrudering

Kompositmaterial för till exempel transport-, fordons-, robot-, vind-, bygg-, sanitets- och marinindustrin samt exempelvis miljötillämpningar.

undefined

Vad är pultrudering?

Pultrudering är en process som sker genom att man drar kraftfulla fibertrådar genom ett kraftfullt verktyg i ett kontinuerligt flöde. Trådarna går sen igenom ett verktyg som säkerställer trådarna så att de uppnår det geometriska tvärsnitt som den önskade profilen ska ha. Trådarna fuktas med ett harts som sedan värmehärdas, varvid en fast formad profil skapas, som slutligen kan sågas till önskade längder.

Profilen kan anpassas och optimeras på flera punkter under pultruderingsprocessen. till exempel i förhållande till materialegenskaperna, som i första hand regleras med hjälp av typ och antal fibertrådar. Förenklat kan pultrudering beskrivas som vävda och förstärkta fibertrådar. Trådarna anpassas efter önskad geometri och hållfasthetsegenskaper. Produktionsmetoden säkerställer även en beständig kvalitet som kan återskapas gång på gång.

 

undefined

OBS! Genom att kombinera de olika fibertyperna med en hartsbehandling kan vi utforma den färdiga profilen exakt efter de hållfasthets- och styvhetsegenskaper du önskar. Oavsett om produkterna ska användas inom transport-, fordons-, vind-, bygg-, sanitets- eller marinindustrin.

Fördelar med kompositmaterial

Resultatet av en slutförd pultruderingsprocess är ett kompositmaterial. Kompositionen utgör en sammansättning av olika material. Fördelen med denna typ av material är att föremålen uppnår en betydligt högre styvhet och styrka i förhållande till densiteten i jämfört med ett stort antal andra material. I många fall kan kompositmaterial ersätta till exempel aluminium, där löpande underhåll som bekant är ett nödvändigt ont.

Produkter framtaget i kompositmaterial kräver minimalt underhåll. Andra betydande fördelar med detta material är att kompositerna kan formas till lättviktskomponenter med en komplex geometri. Det i sin tur leder till en lättare vikt och större flexibilitet. 

På grund av det minimala underhållet, den stora hållbarheten och långa livstiden finns det mycket pengar att spara när du använder kompositmaterial från Tinby. 

Fördelarna med kompositmaterial och kompositskivor är:

 • Hög styvhet och hållfasthet i förhållande till densiteten
 • Kan ersätta andra material som exempelvis aluminium
 • Lägre vikt än material med motsvarande egenskaper
 • Kräver minimalt underhåll
 • Bättre hållbarhet och längre livslängd
 • Tål hårda väderförhållanden i form av bland annat värme, sol, vatten och kyla
 • Kompositmaterial leder kyla, värme och el dåligt
 • Kompositmaterial har hög tolerans mot saltvatten och de flesta kemikalier

undefined 

Pultrusion och kompositmaterial ger en hög grad av designfrihet och används till exempel för:

 • Vindturbinartiklar som förstärkning av vinnar, generatorisolering, vingmontering och kabelledare
 • Fönster- och dörrprofiler
 • Specialdesignade fasader för hus och byggnader
 • Avsatser, trappor, räcken, strukturella produkter
 • Produkter för den marina industrin (saltvattenbeständig)
 • Miljöapplikationer för hantering av kemikalier
 • Maskinkomponenter och robotar
 • Sportutrustning som skidor, snowboards och surfbrädor med mera

Tillverkning av kompositmaterial

I vår 1 100 m² stora fabrik, som är belägen i Lettland, producerar och distribuerar vi kompositmaterial till alla våra kunder. Förutom att ständigt utveckla pultruderingstekniken arbetar vi på Tinby kontinuerligt med att utveckla nya produkter tillsammans med våra kunder. Syftet bakom samarbetet är att vi ska kunna ta fram alla tänkbara profiler där hög styrka är ett krav.

Dessa profiler används bland annat av vindkraftsindustrin då de kräver material med lång livslängd, hög hållfasthet, hållbarhet och motståndskraft mot väderpåverkan. Våra byggprofiler uppfyller de hårda kraven vilket gör dem till det självklara valet för kunder över hela världen.

 

undefined 

Därför ska välja Tinby för tillverkning av kompositmaterial

 1. Som din danska partner hjälper vi dig tryggt genom alla faser av utveckling, uppstart och produktion i Lettland
 2. Vi har stor kunskap, lång erfarenhet och bred kompetens om pultrudering och kompositmaterial. Dessutom utvecklar vi ständigt tekniken för att kunna leverera efter våra kunders behov och önskemål
 3. Vi deltar aktivt i utvecklingen av nya produkter tillsammans med våra kunder och erbjuder även projektledning som en naturlig del av samarbetet
 4. Vi levererar pålitlig kvalitet i tid
 5. Vi verkar globalt
 6. Vi arbetar flexibelt och anpassar oss efter våra kunders behov
 7. Vi erbjuder skräddarsydda lösningar
 8. Vi är ett starkt företag, med stöd av en stark koncern, SP Group A/S. En koncern som har bred kompetens inom tillverkning och efterbehandling av plast

Kontakta oss för pultrudering

Har du en idé eller en konkret profil som du önskar diskutera och/eller vill ha hjälp med att tillverka? Kontakta vårt säljteam för att boka en tid med oss. Tillsammans kan vi diskutera hur vi kan hjälpa dig med tillverkning av till exempel kompositmaterial på vår anläggning i Lettland.

Vi ser fram emot att höra från dig!

 

 

 • Vill du lära dig mer om polyuretan och de andra lösningarna vi erbjuder?

  Vi har materialet, det tekniska kunnandet och tillverkningsanläggningarna.

  Kontakta Tinby för mer information om polyuretan och de lösningar vi erbjuder:


  Erik Kaag

  Försäljnings- och marknadschef

   

  undefined

   

  E-mail eka@tinby.dk
  + 45 42 33 01 87