Polyuretan – ett material med många möjligheter

Tinby, ett av norra Europas ledande plastföretag, har arbetat med polyuretan sedan 1972.

Polyuretan – som i vardagligt tal kallas PUR – är ett material som kan användas i mängder av olika produkter. Polyuretan är en plastprodukt som – beroende på den kemiska processen – kan flukturera i densitet och styvhet. Det ger ett material med ett brett tillämpningsområde, både för sig och tillsammans med exempelvis stål, glasfiber och andra plastmaterial. 

Det förekommer bland annat i följande material och produkter:

 •          Massiv härdplast (halvmassiv eller flexibel PUR)
 •          Cellplast
 •          Lim
 •          Fogmassa 
 •          Isoleringsmaterial
 •          Skåp
 •          Möbeldelar 

På Tinby tillverkar vi produkter i gjuten polyuretan inom följande produktområden:

 

Flexibel polyuretan

Flexibel polyuretan kombinerar det mjuka materialet med höga styrkeegenskaper, bland annat hög slit- och brottstyrka. Dessa egenskaper gör flexibel polyuretan idealisk för exempelvis möbler, babyutrustning, lekredskap, handikapphjälpmedel och produkter inom rehabiliteringssektorn.

Flexibel polyuretan är ett särskilt bra material i de delar som kommer i fysisk kontakt med användaren, till exempel sitsar, ryggstöd och handtag. Detta beror på att materialet är mycket beröringsvänligt och erbjuder hög komfort. Dessutom är det lätt att rengöra eftersom det tål temperaturer på upp till 80 ºC. 

 

 

Matty puslepude i formstøbt polyurethan

Matty skötbädd från Leander i formgjuten flexibel polyuretan

 

Massiv polyuretan

Massiv polyuretan kombinerar det hårda materialet med hög slaghållfasthet och gör här materialet idealiskt för produkter som har ett skyddande syfte. Det kan bland annat användas för exempelvis skåp för elektronik, medicinteknisk utrustning, bildelar och komplicerade produkter med en vikt från 200 g till 25 kg.

Med massiv polyuretan kan du förverkliga mycket avancerade utformningar som traditionell plast sällan kan matcha. Dina idéer kan få fritt utlopp i ett material som kan formges så att det bara är design, funktion och estetik som bestämmer resultatet. Louis Poulsen lampeskærm i massiv polyurethan

LP Grand lampskärm från Louis Poulsen i massiv polyuretan

 

Hård, skummad polyuretan

Hårt polyuretanskum kombinerar ett lätt material med hög styvhet. Dessa egenskaper gör materialet idealiskt för exempelvis isoleringsprodukter, skåp till elektronikindustrin och hälso- och sjukvården samt produkter som ställer krav på låg vikt.

Polyuretanskum ger dig fria händer för utformning och design. Hos Tinby finns det också möjlighet att skapa komplicerade detaljer som exempelvis tvärsnittsförändringar. Dessutom kan man gjuta in bussningar, armeringar, handtag och mycket annat som gör det efterföljande monteringsarbetet överflödigt.

 undefined

Trio Bike cykellåda i hård polyuretan

 

Isoleringsmaterial i högisolerande polyuretan

Tinby tillverkar isoleringsmaterial i högisolerande polyuretan, bland annat isoleringskåpor för praktiskt taget alla typer av ventiler och armaturer, och vi utvecklar och tillhandahåller kundanpassade isoleringslösningar i polyuretan.

 

 

Højisolerende polyurethan

Isoleringskåpor från Danfoss i högisolerande polyuretan

 

 

 

 • Vill du lära dig mer om polyuretan och de andra lösningarna vi erbjuder?

  Vi har materialet, det tekniska kunnandet och tillverkningsanläggningarna.

  Kontakta Tinby för mer information om polyuretan och de lösningar vi erbjuder:

  Danne Svensson
  Försäljnings- och projektchef, Sverige

   

  undefined

  E-mail danne@tinby.se
  +46 70 554 59 39


  Erik Kaag

  Försäljnings- och marknadschef

   

  undefined

   

  E-mail eka@tinby.dk
  + 45 42 33 01 87


  Michael V. Therkelsen
  CEO

  undefined


  E-mail mvt@tinby.dk 
  Phone + 45 51 18 26 39