Vad är PUR?

Polyuretan, även kallat PUR, är en hårdplast som produceras efter en noggrant beräknad reaktionsprocess där två vätskor blandas och pressas in i en gjutform. Polyuretan finns i många olika former och kan skräddarsys efter enskilt behov. Materialegenskaperna hos PUR bestäms av valet av grundvätska och tillsatser. För att enklast förklara vad polyuretan är, är det en grupp extremt mångsidiga plaster som kan ges mycket varierade egenskaper, exempelvis kan de ha olika elasticitet och hårdheter. 

Polyuretan finns överallt i vår vardag

Polyuretan finns i de flesta vardagliga produkter som används. Till exempel finns polyuretan i madrasser, hjul, ljudisolering, skosulor, armstöd och mycket mer. Då nya produkter uppräcks finns det ingen gräns för vilka användningsområden PUR egentligen har. Konsten består i att känna till variationsmöjligheter och att få ut det optimala ur materialet i förhållande till de egenskaper man önskar. Färdighärdad PUR-plast kan vara stötdämpande samt tåla höga belastningar och slitage, vilket är en av anledningarna till att användningsområdena nästintill är obegränsade.

PUR har många möjligheter

Vi på Tinby tillhandahåller formgjutna produkter i både massiv, skummad och flexibel PUR.

Massiv PUR

-       Kombinerar det hårda materialet med hög slaghållfasthet och gör det idealiskt för produkter som har ett skyddande syfte. Med massiv PUR kan du förverkliga mycket avancerade utformningar som traditionell plast sällan kan matcha.

Flexibel PUR

-       Kombinerar det mjuka materialet med höga hållfasthetsegenskaper, bland annat hög slitstyrka och brottstyrka. Flexibel PUR är särskilt bra att använda till de delar som kommer i fysisk kontakt med användaren som till exempel sitsar, ryggstöd och handtag. Detta då Flexibel PUR är mycket beröringsvänligt.

Skummad PUR

-       Kombinerar ett lätt material med stor styvhet. Dessa egenskaper gör materialet idealiskt för till exempel isoleringsprodukter, skåp till elektronikindustrin, hälso- och sjukvården samt produkter som ställer krav på låg vikt. PUR-skum är ett mjukt och fjädrande material.

Lång erfarenhet och kunskap av polyuretan PUR

Vi har lång erfarenhet och stor kunskap inom att utveckla recepturer på sammansättningar av PUR-material för att uppnå de önskade materialegenskaperna.

För att sammanställa vad polyuretan är så har PUR hög brott- och slitstyrka, är mycket effektiv för isolering, har goda kemiska och elektriska egenskaper samt att det kan tillverkas med väldigt låg vikt och efter önskemål av användningsområde.

Vi kan tillhandahålla formgjutna produkter i såväl massiv, skummad eller flexibel PUR. Polyuretan PUR kan med sina särskilda egenskaper ersätta bland annat trä och aluminium. Våra kärnkompetenser är gjutning, ytbehandling och förädling av polyuretanprodukter samt att vi verkar främst inom fyra segment:

 • Skåp
 • Flex (till exempel ergonomiska möbeldelar)
 • Cleantec (komponenter till den gröna energisektorn och vindkraftsindustrin)
 • Design 

Vill du veta mer om Polyuretan?

Vill du veta mer om vad vi erbjuder inom polyuretan och vad vi kan hjälpa dig med? Kontakta oss redan idag

 

 • Referenser

  Polyuretaner finns runt omkring oss. De är en av de mest mångsidiga plastgrupperna.

   

  Hitta inspiration här.

   

  Puslepuden Matty - i fleksibelt PUR

  Matty the Changing Mat
  - in Flexible PUR

   

  undefined

   

  PUR for the rehab sector