Elastomer – hög designfrihet

Tinby erbjuder ett brett utbud av elastomerlösningar – designade för att möta kundens specifika önskemål

Elastomerer är en huvudgrupp av plasttyper som kännetecknas av egenskaper som hög slitstyrka och elasticitet vid brukstemperatur – och av att de snabbt återfår sin ursprungliga storlek och form efter deformation i samband med belastning. Elastomerer kan användas till en mängd produkter i olika industrier och till produkter som vi använder i vardagen.

Den kemiska förklaringen av elastomer – på vanlig svenska

Polyuretan-elastomer (eller PUR-elastomer/polyuretanelastomer) består av långa kedjeliknande molekyler, polymerer som under normala förhållanden är slumpmässigt ordnade (bild A). Vid kraftig deformation (det vill säga tryck eller annan typ av belastning) sträcks polymerkedjorna i den riktning i vilken de påverkas, varvid polymerkedjor bildas i påverkansriktningen (bild B). När trycket eller belastningen avlägsnas återgår polymerkedjorna till sin normala, slumpmässiga ordning. Detta betyder att oavsett hur många gånger materialet genomgår deformation kommer det alltid att återgå till sin ursprungliga utgångspunkt.

undefined

 

Den stora elasticiteten beror på polymerkedjornas förmåga att sträcka ut sig. Knutpunkterna är länken mellan polymerkedjorna som hjälper till att bestämma elastomerens hårdhet. Flera länkar ökar hårdheten eftersom de reducerar rörelsefriheten för polymerkedjorna under belastning. Förenklat kan man jämföra den kemiska sammansättningen av en elastomer med spagetti och köttbullar: Polymerkedjorna representerar spagetti och knutpunkterna köttbullar.  

Vilka är fördelarna med elastomerer?

Fördelarna med Tinbys elastomerer är många. Oavsett om du behöver använda elastomerernas egenskaper för framställning av exempelvis ett transportband för dynamiska belastningar eller för packningar med statisk belastning är elastomerer en optimal lösning. Som leverantör till flera stora internationella vindkraftverksproducenter har vi under årens lopp lyckats bygga upp omfattande teknisk kunskap om användningen av elastomerer till bland annat vindkraftssektorn som materialet också passar perfekt till.  

 Tinby är alla våra lösningar anpassade till varje kunds specifika behov och uppfyller de höga standarderna och kraven i de branscher där vi är verksamma. Vårt täta samarbete med våra elastomerkunder säkerställer att vi alltid är i framkant av utvecklingen. 

Fördelarna med Tinbys elastomerlösningar är bland annat: 

 • Hög slitstyrka
 • Hög kompression och draghållfasthet
 • Låg permanent deformation
 • Enastående elasticitet
 • Utmärkt hållbarhet och livslängd
 • Kemikalieresistens
 • 50–90 Shore A
 • Möjlighet till pigmentering
 • Hög avkastning → mindre energiabsorption → längre livslängd 

 

Elastomerer ger hög designfrihet

Elastomerer kan användas i en mängd olika produkter och tillämpningar som även kan bearbetas ytterligare om så önskas. Vår mångåriga erfarenhet och knowhow inom gjutning av polyuretan innebär att vi kan forma en produkt med egenskaper precis efter kundens önskemål. Som kund har du därför stor påverkan på den färdiga produkten. 

Tack vare elastomerernas mångsidighet är det nästan bara fantasin som sätter gränser för vad man kan producera och använda materialet till, exempelvis: 

 • Produkter för vindkraftverk, till exempel Leading Edge Protection –läs mer om vårt arbete inom vindkraftsindustrin här
 • Fordonsindustrin, till exempel tätningar och packningar
 • Produkter för den marina industrin (tål saltvatten)
 • Konstruerade komponenter såsom kugghjul, hjul och bälten
 • Beläggningar till exempelvis golv, tak, ledningar och kablar 
 • Maskinkomponenter och robotar
 • Kläder, till exempel skor och skosulor

 

Du kan läsa mer om de många möjligheterna med PUR här, eller kontakta vårt säljteam om du vill höra mer om elastomerer eller andra av våra lösningar. • Vill du lära dig mer om polyuretan och de andra lösningarna vi erbjuder?

  Vi har materialet, det tekniska kunnandet och tillverkningsanläggningarna.

  Kontakta Tinby för mer information om polyuretan och de lösningar vi erbjuder:

  Danne Svensson
  Försäljnings- och projektchef, Sverige

   

  undefined

  E-mail danne@tinby.se
  +46 70 554 59 39


  Erik Kaag

  Försäljnings- och marknadschef

   

  undefined

   

  E-mail eka@tinby.dk
  + 45 42 33 01 87


  Michael V. Therkelsen
  CEO

  undefined


  E-mail mvt@tinby.dk 
  Phone + 45 51 18 26 39